Dieta przy rzs

Dieta przy rzs

Dieta przy rzs
5 (100%) 15 głosów

Choć przyczyna reumatoidalnego zapalenia stawów nie jest obecnie dokładnie poznana, to jednak istnieją sposoby spowalniania rozwoju tego schorzenia. Oprócz stosowania leków immunosupresyjnych i środków przeciwbólowych, polecaną terapią jest odpowiednia dieta. Jakie produkty warto włączyć do jadłospisu w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów i jak długo należy go stosować?

Reumatoidalne zapalenie stawów – dieta

Choć dieta w przypadku reumatoidalnego zapalania stawów nie może cofnąć czy nawet zatrzymać zmian spowodowanych przez tę chorobę, to jednak bywa bardzo pomocna. Przede wszystkim, po zastosowaniu odpowiedniego jadłospisu, zmniejszają się dolegliwości bólowe. Podstawową zasadą jest wprowadzenie do codziennego menu wielu warzyw i owoców oraz nabiału. Jednocześnie jednak należy pamiętać, że mleko u niektórych osób wywołuje przykre dolegliwości i w takim przypadku nie należy go pić.

Co wprowadzić do diety przy RZS

Owoce bogate w bioflawonoidy, czyli przeciwutleniacze, mogą przyczynić się do zmniejszenia dolegliwości w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Dlatego też warto wprowadzić do diety takie owoce, jak borówki czy wiśnie.

W przypadku RZS dieta obejmuje również wprowadzenie do codziennego menu warzyw. Podstawą diety powinny być warzywa strączkowe. Choć są one niedoceniane, to jednak nie należy zapominać, że jest to jedno z lepszych źródeł białka roślinnego. Warzywa strączkowe mają również wiele cennych witamin i minerałów oraz substancji działających przeciwzapalnie.

Oprócz warzyw i owoców, do diety należy wprowadzić ryby oraz zdrowe tłuszcze. Ryby spożywane częściej niż do tej pory, uzupełniają niedobory kwasów omega. Taką samą rolę pełnią zdrowe tłuszcze. Jednym z najczęściej polecanych olei roślinnych jest oliwa z oliwek. Ten olej należy spożywać w stanie niezmienionym – nie powinno się na niej smażyć, można dodawać ją do sałatek i surówek. Zwiększenie ilości tłuszczu w diecie sprzyja również zmniejszeniu niedoboru witaminy D.

Dieta przy reumatoidalnym zapaleniu stawów – co należy wykluczyć?

Zazwyczaj produktem, który wydaje się szkodliwy w diecie, przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, są ziemniaki. Doradza się, by zastąpić je bardziej wartościowymi kaszami. Jednym z powodów, dla których przestrzega się przed ziemniakami, jest występująca u niektórych ludzi nadwrażliwość na składnik, nazywany solaniną. To szkodliwa substancja, której jest najwięcej w zzieleniałych ziemniakach. W niektórych przypadkach spożycie tej substancji może zaostrzyć objawy chorób reumatycznych. U zdrowych osób spożycie solaniny również może wywołać objawy alergiczne.

Również produkty, które są bardzo przetworzone, co z kolei oznacza, że nie posiadają naturalnych witamin, nie są polecane w przypadku diety. Ponadto taka żywność zawiera zazwyczaj wiele chemicznych dodatków, które niekiedy mają zły wpływ na zdrowie.

Oprócz wymienionych produktów, z diety należy wykluczyć te, które powodują zaostrzenie dolegliwości. Podejrzany produkt należy wyłączyć z diety przynajmniej na dwa tygodnie, by zauważyć rzeczywistą poprawę lub jej brak.

2 thoughts on “Dieta przy rzs

  1. W momencie gdy mi zdiagnozowali RZS dieta miała być od razu wdrożona, ale po miesiącu katowania się tymi wszystkimi wymyślnymi potrawami, miałem już dość i nie widziałem żadnej zmiany. Odpuściłem, jem normalnie i nie żałuję. Już młodszy i zdrowszy nie będę, a nie chcę na koniec życia się katować.

  2. Dieta jest ważna, ale nie wtedy jak już reumatoidalne zapalenie stawów potwierdził lekarz. Bo dieta jest dobra w zapobieganiu rzs, a nie w leczeniu. Leczenie rzs to natomiast tylko wstrzymanie objawów i chęć ratowania się przed dalszym postępowaniem choroby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *